19. 04. 2012

Gemax gradi prvu fazu IT parka u Inđiji

Kompanija Gemax je danas potpisala ugovor za izgradnju prve faze IT parka u Inđiji sa indijskom "Embassy" grupom.

Na polaganju kamena temeljca za IT park u Inđiji prisustvovali su predsednik i generalni direktor "Embasi grupe" Džitu Virvani, premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik opštine Inđija Goran Ješić i indijska ambasadorka u Srbiji Nengča Lovum kao i direktori Gemax-a Đorđo i Lenard Antelj.

Obred

Kao izraz dobre volje i povezivanja dve daleke kulture investitor je organizovao dva obreda jedan po tradiciji Indijskog naroda pod nazivom Bumi Puđa i srpski pravoslavni obred osvećenja temelja. Svečanost Bumi Puđa, polaganja kamena temeljca obavio je indijski sveštenik kao tradicionalnu ceremoniju koja predstavlja izraz obožavanja Majke zemlje. Ona se sporovodi zato da bi neka lokacija postala pogodna za izgradnju i oni koji ometaju životne sile zemlje se izvinjavaju i mole za dozvolu da otpočnu sa radom. Na kraju obreda sveštenik je zakopao devet kamenova koji simbolizuju devet planeta Sunčevog sistema.

Ugovor
Posle ceremonije polaganja kamena temeljca Gemax je potpisao ugovor vredan oko 4 miliona evra za izgradnju prve faze IT parka u Inđiji sa indijskom "Embassy" grupom. Projekat izgradnje informaciono-tehnološkog i biznis parka u Inđiji sastoji se iz 4 faze i izgradnje 25.000 m2 kancelarijskog prostora smeštenih u četiri poslovne zgrade. Planirano je da prva faza bude završena u drugom kvartalu iduće godine.

Izgradnja će se odvijati u skladu sa jednim od najsavremenijih svetskih standarda u ovoj oblasti - LEED Green Building Gold Certification. Gemax je prva kompanija na ovim prostorima koja je već gradila po pravilima LEED standarda na novoj američkoj ambasadi.Ovaj projekat će predstavljati nastavak usavršavanja kompanije Gemax za izgradnju novih savremenih zelenih zgrada.